Goed beginnen, en effectief schakelen bij verandering of frictie.
Professionals werken tegelijk in meerdere teamverbanden – sommige van korte duur, en andere meer permanent. Goed starten met je team is een kunst, en zelfs als je goed begonnen bent kan de samenwerking later behoorlijk tegenvallen.
Hoe maak je een kansrijke start, en hoe trek je je vastgelopen team weer vlot?
Dat draag ik bij als teambegeleider: teams creëren en teams repareren.
Ik werk vooral met teams van zakelijke professionals zoals consultants, accountants, juristen of ingenieurs. Zij zitten vaak in meerdere teams tegelijk, bijvoorbeeld:
• Tijdelijke projectteams, gericht op een actuele cliëntvraag
• Accountteams, om de langetermijnrelatie met cliënten vorm te geven
• Praktijkgroepen, waarin gezamenlijke expertise wordt ontwikkeld en uitgedragen
• Teams met een kantoorfunctie, bijvoorbeeld rondom recruiting of appraisal
• Bestuursgremia: kantoordirectie, partnervergadering
In ieder daarvan is het een kunst om de teamdoelen die samenwerking vereisen te combineren met de wensen en doelen van ieder de teamleden. Zeker als de omstandigheden veranderen, voor het team of voor de teamleden.
Omdat tijdelijke projectteams relatief kort bestaan zijn mijn interventies daarin kort maar krachtig. Voor hen maakt een goed georganiseerde kick-off of een tussentijdse check-in vaak al een groot verschil. Voor teams met meer continuïteit loont een intensievere begeleiding, omdat je lang de voordelen geniet van een stabiele groep die je goed op de rails hebt gezet. Vliegt die dan toch uit de bocht, dan is het ook de moeite waard om dat fundamenteel op te lossen.
In beide gevallen profiteer je van mijn ervaring, op twee manieren. Ten eerste ben ik als consultant al 30 jaar een vakgenoot: ik weet hoe het eraan toegaat wanneer professionals samenwerken. En ten tweede heb ik als facilitator wel honderd keer teams succesvol ondersteund in goede en soms ook heel moeilijke situaties, met behulp van technieken die zich in de praktijk bewezen hebben.